ORDNINGSREGLER för Brf Gärdet 714400-2388
Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.
Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt och solidariskt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Om föreningen har egna hyresgäster gäller naturligtvis reglerna även för dessa.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen först anmana medlemmen att följa reglerna. Först därefter och om medlemmen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning se Bostadsrättslagen BRL 7:18-20.
Har Du frågor
Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är Du alltid välkommen att kontakta styrelsen. I alla trappuppgångar sitter information om hur Du kan nå styrelsen.
Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar.
Stadgarna finns att läsa här:
Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 1/7 2011 att gälla omgående:
Genom styrelsen: Jessica Blomdahl, ordf & Gunilla Hellström sekr. (i hemsideversionen saknas underskriften)
OBS! LÄGENHETSPÄRMEN OCH P-BRICKORNA SKA LÄMNAS KVAR I LÄGENHETEN VID FLYTT! FÖRKOMMEN PÄRM & BRICKOR DEBITERAS TIDIGARE ÄGARE!
1. Om allmän aktsamhet
a) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Hjälp till att t ex vattna utställda blomkrukor, rensa ogräs i rabatter, plocka upp skräp/glas från marken osv. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt och kan hållas nere gemensamt.
b) Om akut skada inträffar i huset: tag i första hand kontakt med någon i styrelsen eller fastighetsskötaren enligt anslag i portarna.
2. Om säkerhet
a) Meddela grannar eller styrelsen om Du avser vara bortrest under en längre tid.
b) Var försiktig med eld. Inga barn får använda grillplatsen i lekparken. I juletid bör Du vara extra uppmärksam på att ljusen är släckta då Du lämnar lägenheten, men även på om det luktar rök från grannen eller i trapphuset/övriga lokaler.
c) Lägenheten måste vara utrustad med minst en brandvarnare. Föreningen har satt in brandvarnare i samtliga lägenheter (i hallen). Du ansvarar för att dessa har fungerande batteri. Om brandvarnaren slutar att fungera, kontakta omedelbart styrelsen eller fastighetsskötaren för att få ut en ny. Detta gäller även brandvarnaren ute i trapphusen. Piper den, vänligen byt batteri, alt. Kontakta fastighetsskötaren.
3. Om gemensamma kostnader – toaletter, vattenförbrukning mm
a) Var sparsam med vattenförbrukningen och lämna inte vatten rinnande i onödan. Undvik att vattna under sommarens varmaste och torraste dagar. Det är absolut förbjudet att vattna med slang, eller att för privat bruk använda vattenutkasten som sitter på husen. Dessa är endast till för föreningens gemensamma mark, även om vattenutkasten på vissa hus sitter på väggen vid en bostadsrätt. Här gäller likhetsprincipen samt så håller det nere kostnaderna för vattnet.
b) Var också sparsam med el i föreningens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar i Din lägenhet. Toaletter som står och spolar eller rinner måste omedelbart bytas ut. Detta står Du som bostadsrättsinnehavare för. Snålspolande toaletter får ej användas i föreningen eftersom våra rr ej är avpassade för den mindre mängden vatten (och orsakar stopp mm). Har Du en snålspolande toalett måste ”stora knappen” alltid användas vid spolning. Meddela även detta till Dina gäster. Det enda som får spolas ner i toaletten är i klarspråk kiss, bajs och TOALETTPAPPER. ALLT ANNAT ska kastas i soporna.
c) I tvättstugan får Du inte köra tomma eller halvfulla maskiner, detta för att minska el,- och vattenförbrukningen. Torkrummen får inte köras i onödan, dvs med torr tvätt hängande. Luftavfuktarna där inne är avsedda att gå mot blöt/fuktig tvätt. De går i 4 timmar, och kostar mycket pengar om man kör dem i onödan. Är tvätten torr innan ”tiden är ute” är det bra om Du stänger av.
Kostnader för vatten och gemensam el betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
4. Balkonger och uteplatser - grillning
a) Balkonger och uteplatser får inte användas för permanent förvaring av diverse saker som inte hör till normal balkong/uteplatsmöblering
b) Växter och planteringar måste placeras minst 1 meter från huskroppen. Inga växter får klättra på fasaderna. Detta för att förhindra fukt, -och ohyraangrepp, samt för att förhindra att vatten kryper ner under huset och skadar grunden. Lökväxter som ej klättrar mot husväggen eller behöver vattnas får dock förekomma.
c) Grillning
Grillning med gasol och kolgrill är inte tillåtet på balkong eller uteplats. Elgrill är dock tillåten.
Det är endast tillåtet att grilla (med annat än elgrill) på anvisad plats; lekparken mellan Hus C och D. Barn får ej grilla ensamma. Vuxen ansvarar för att städning och släckning sker på ett betryggande och trevligt sätt. Använd tändvätska med sparsamhet och vidtag försiktighetsåtgärder. Vatten till ”akut släckning” måste medtagas till grillplatsen då du ska grilla.
Visa hänsyn till dina medmänniskor som bor omkring grillplatsen. Fram till kl 23:00 får du nyttja grillplatsen fredag-lördag, övriga dagar till kl 22:00.
d) Placera blomlådor på insidan av balkongen och ev markiser ska gå i ungefär samma ton, färg och mönster som övriga grannars. Markiser får inte fästas i balkongerna. Ansök om tillstånd för att fästa markiser i fasaden. Detta gäller även ev inglasning, då särskilda regler gäller (de måste se ut på ett ”visst sätt”)
e) Saker som tappas ner från balkong till uteplats ansvarar balkonginnehavaren för att det kommer bort. Respektera de som bor under. Kastas skräp, fimpar o dyl ner till grannen under är detta ett giltigt skäl för avhysning.
f) Se till att balkong/altandörr/badrumsfönster mm är ordentligt stängda för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning
g) Balkongen måste skottas av under vintern för att undvika att stora mängder vatten kommer ner till grannen under och orsakar skador vid snösmältningen. Mycket viktigt att detta sköts! Vattenskador har uppkommit pga av slarv, vilket är kostsamt för föreningens medlemmar!
h) Balkongens trossbotten går att dela på mitten. Lyft upp botten/golvet och ta bort löv och annat skräp ur ”vattenavrinningsfårorna/hålen” samt tillse att golvet oljas minst vartannat år. Du har underhållsplikt här.
i) För att tillgodose alla medlemmars intresse av att hålla gemensamma kostnader och därmed årsavgiften nere samt för att öka samarbetet i föreningen, är det bra om följande underhållsarbete sköts av den medlem vars uteplats detta berör.
Uteplatsernas staket (på insidan samt mellan ”tomterna”) behöver oljas minst vart tredje år. Det finns inga regler för vilken olja som skall användas. Målning av vita mellanväggarna i trä vid behov.
Oljningen av utsidan av staketet sköts av föreningen.
j) Om underhållsplikten ej sköts och tex trossbotten på balkongen osv måste repareras/bytas ut, debiteras lägenhetsinnehavaren denna kostnad.
k) Ordningsregler angående störning gäller naturligtvis även ute på balkonger och uteplatser. Visa hänsyn, det är mycket lyhört.
l) För att t ex bygga trädäck på uteplatsen, plantera träd eller göra andra förändringar, krävs tillstånd av styrelsen. Lämna in en skriftlig ansökan, med mått och ritning.
m) Det är förbjudet att bygga in sin uteplats/balkong med sk ”kattnät”. Detta kan få konsekvensen att du omgående måste ta bort detta. Om ej nätet tagits bort efter uppmaning kan du få en tillsägelse.
n) ALL ändring på balkonger/uteplatser som ej reglerats i ordningsreglerna kan ansökas om till styrelsen som då fattar beslut i varje enskilt ärende. Gäller alltså även plantering av träd.
o) Det är absolut förbjudet att använda slang vid vattning. Vattna med förstånd, det är alla medlemmars kostnad. Vattna inte under bevattningsförbud.
5. Mattpiskning/vädring
Det är absolut förbjudet att skaka mattor och sängkläder etc från sin balkong. Tyvärr saknas mattpiskning/vädringsställningar. Ett tips är att ”vädra” dem i torktumlaren.
6. Matning av fåglar
Matning av fåglar är inte tillåten inom området på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
7. Tvättstugor/grovtvättstuga
Föreningen har 2 stycken vanliga tvättstugor (källaren vid port 2n och port 2g) samt en grovtvättstuga (källaren port 2n.) Bokningsschema och tvättider finns anslagna i tvättstugan. Vi har även en ”akuttvättmaskin” som används just vid akuta situationer. Står nere vid tvättstugan, källaren vid 2m. Den är ej bokningsbar. Torkmöjligheter saknas. Du får hänga tvätten inne i lägenheten, eller utomhus.
Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna i de vanliga stugorna, styrelsen hänvisar till grovtvättstugan. Mattor med gummerad baksida eller ryamattor och liknande får INTE tvättas i maskinen! Det blir stopp och kostar åtskilliga tusenlappar att åtgärda. Ej heller hästtäcken och andra filtar/kläder med mycket pälshår (vi har allergiker i föreningen).
BH måste tvättas i tvättpåse. JÄTTEDYRT att laga maskiner där bygeln fastnat i trumman i tvättmaskinen…
OM någon maskin/torkrum, belysning osv är ur funktion, vänligen meddela omgående detta till:
1) fastighetsskötaren, 2) vicevärden eller 3) ordföranden.
Vänligen respektera reglerna i tvättstugorna samt tvättiderna! Städa noga efter avslutat tvättpass! Det är trevligare då för den som kommer efter Dig.
Det är absolut förbjudet att FÄRGA tvätt i tvättmaskinerna! Du förstör tvätten för den som kommer efter dig och kan bli ersättningsskyldig!
Du får ej heller tvätta oljiga eller kläder fulla av djurhår! I grovtvättmaskinen får man tvätta sina arbetskläder och liknande!
De regler som sitter uppsatta i tvättstugorna gäller som ordningsregler och skall följas.
8.Cyklar, mopeder, MC o dyl
Cyklar och mopeder skall förvaras i de särskilda utrymmen som föreningen anvisar (källaren 2p och källaren 2i) eller i cykelställen utanför portarna. De får inte placeras så att framkomligheten inom området hindras, och de får INTE förvaras inne i portuppgångarna. Detta pga lättillgängligheten för städfirman, samt framkomligheten vid t ex brand. Motorcyklar hänvisas bort från gårdarna till parkeringarna, då dessa är registrerade fordon och åtnjuter samma regler som bilar, och alltså beläggs med p-bot om de ej följer reglerna. Husvagnar, lastbilar, arbetsmaskiner och husbilar får inte parkeras på våra parkeringar då de är för stora och t ex stör snöröjningen vintertid. Behöver du en annan parkeringsplats för din MC, kontakta styrelsen.
9.Barnvagnar, rullator o dyl
Barnvagn och rullator (rullstol, elrullstol) får ställas inne i trappuppgångarna, väl in under trappan. De får inte stå i vägen för t ex utryckningspersonal vid brand eller sjukdom. Vid städning av trapphusen (måndagar för närvarande, det kan ändras i framtiden, ta reda på fakta) får EJ BARNVAGN finnas kvar inne i porten. Rullator behöver ej flyttas! Leksaker, skor, cyklar o dyl som ändå förvaras i porten kommer att flyttas och återfås efter beskrivning.
10. Gårdar, gemensamma lokaler, bastu, hobbyrum, solarium och fester
a) föräldrar ansvarar för att barnen leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagen slut och lämnas på anvisad förvaringsplats. Nätet över sandlådan som skyddar mot att katterna använder denna som toalett, skall vara fastsatt ordenligt efter lek. Lånade leksaker läggs i lådan.
b) Gårdar, lekplatsen, gräsytor och föreningslokalen får användas för privata arrangemang. Bokning av föreningslokalen/köket sker genom skriftlig förfrågan till styrelsen. Följ reglerna (under rubriken ”störningar”) för då det skall vara tyst, och meddela grannarna i god tid innan att Du avser att ha fest. Du ansvarar för att inget går sönder och att det blir städat efter. Du är ersättningsskyldig.
c) Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden/marken. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin,- och sotfläckar.
d) Det är inte tillåtet att avfyra smällare eller fyrverkerier inom området eller nära området då detta kan medföra en stor brand, - och skaderisk.
e) Hobbyrummet får användas högst 5 dagar i ett sträck. Man sätter en lapp med sitt namn/port/tel.nr på dörren och hur länge man avser använda rummet. Lackering är förbjudet då ventilationen ej är avsedd för detta ändamål. Målning med vattenbaserad färg är dock tillåtet, samt slipning, sågning och liknande. Städa efter Dig! Nyckel kvitteras ut av vicevärden alt. Kommer den att hänga utanpå dörren (något av alternativen).
f) Bastun och duschen skall rengöras noggrant efter användning. Burkar och annat skräp skall kastas i en försluten påse för att förhindra otrevlig lukt. Toaletten skall rengöras efter användning.
g) Solarium finns för närvarande. Följ anvisningarna. Släkt och vänner får använda solariet. Ju fler som solar, desto större chans att vi får ha det kvar. Dusch och bastu får användas efter solning. Medlemmen ansvarar för att gästen följer reglerna. Vi reserverar oss för att vi i framtiden kommer använda solarielokalen till något annat ändamål i framtiden, då sker i sådana fall ett tillägg till ordningsreglerna.
11. Avfallshantering, grovsopshantering
a) Sopor/matrester o dyl som inte är förpackade i knutna soppåsar får INTE kastas i soptrumman. Matrester och annat med stark lukt skall läggas i en plastpåse och förslutas väl. Detta gäller även blöjor!!!
b) Det är ABSOLUT FÖRBJUDET att ställa sin soppåse ute i trapphuset! Det smutsar ner och kan störa grannarna med dålig lukt!
c) VAR NOGA då Du sorterar Dina sopor! Ju bättre sorterat desto mindre kostnader för avfallshanteringen vilket gynnar ALLA medlemmar!
INGET elavfall, batterier eller glasburkar, glödlampor eller liknande får kastas. ENDAST hushållssopor. Försök att minimera Dina sopor genom att återvinna t ex aluminium, plastförpackningar, kartonger mm.
Vid Konsum finns närmaste återvinningsstation. Föreningen sköter återvinningen av WELLPAPP (kraftiga kartonger, tex pizzakartonger), pappersförpackningar såsom mjölktetror, potatismoskartonger och andra förpackningsmaterial. Mindre elavfall, glödlampor, lågenergilampor. Till dessa finns kärl inne i respektive sopstuga. Platta till och skölj ur så noga du kan! TIDNINGAR och papper lämnas på återvinningsstationen i Görla. Insamlingen har upphört i vår kommun.
d) Färgburkar o dyl lämnas på närmsta miljöstation (Görla industriområde)
e) Grovsopor hämtas vid lekplatsen 1 gånger per år, en hösthämtning. Styrelsen meddelar genom anslag datum och tider. Föreningen betalar själv numera för denna container från och med 1/1-11. Det är oerhört viktigt att inget annat än det som får slängas enl reglerna läggs i containern. Det kan annars sluta med en mycket dyr straffskatt för föreningen. Ex på sådana saker kan vara bilbatterier, bildäck, farliga vätskor, elartiklar, målarfärg osv. Fråga hellre en extra gång än chansa…
f) Enligt lag ska el, -och elektronikavfall, samt vitvaror, datorer mm, samlas in särskilt och får därför inte lämnas i grovsoporna. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation, alternativt lämnas på av föreningen särskilt anvisad plats. Du får gärna låna föreningens gemensamma släpvagn, genom fastighetsskötaren, styrelsen eller vicevärden.
g) Ris,- och blomavfall läggs i för ändamålet avsedda lådor. Komposter för växtavfall finns vid gaveln på HUS E (mot Konsum till) men kommer i framtiden ej att finnas kvar om ej medlemmarna tar hand om skötseln. RISAVFALL (ej stenar och liknande!) läggs i en stor låda till vänster om Östra sopstugan, bredvid föreningens släpvagn. Kapat till en-metersbitar för att det lättare ska gå att förflytta sedan.
12. Parabolantenn
Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke. Parabolantennen ska inte störa husets estetiska uttryck. Följs inte detta kan det tyvärr medföra att Du förlorar rätten till Din bostadsrätt. (Du har alltid rätt att vidta rättelse efter skriftlig anmaning från styrelsen.) OM du önskar olika specialkanaler hänvisar vi till Roslagens KabelTV (vilket är vårt nuvarande tevebolag) De tillhandahåller/hyr ut olika digitalboxar och har flera erbjudanden vilka varje medlem själv tecknar i sådana fall.
13. Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning, och var särskilt uppmärksam på var Din katt gör sin toalett! Detta gäller även skötseln av djuret i lägenheten, om odör från ert djur stör grannarna i trapphuset kan ni riskera en tillsägelse. Du får inte ställa upp portdörren för att Din katt ska kunna gå in. Katter ska inte vistas i trapphusen, det är alltså även förbjudet att mata/ge vatten etc till djuren i trapphuset. Om Din katt eller hund förorenar på en grannes tomt får du en skriftlig tillsägelse, vilken kan, om rättelse ej vidtas, leda till att du riskerar att förlora Din bostadsrätt. Detta är reglerat i Bostadsrättslagen (BRL) vilken vi följer.
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser mycket strängt på störningar. Skyldigheten gäller dels i lägenheten och dels i de gemensamma utrymmena som t ex i trapphuset, tvättstugan, gårdarna och grillplatsen. I grund och botten är det sunt förnuft som bör iakttas. Vi bor i lägenheter och inte i villor, med andra ord får man dock räkna med en viss störning, t ex av barn, musik, hantverkare osv.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följas vardagar från kl 22:00 på kvällen till kl. 07:00 på morgonen, och från kl. 23:00 på fredags- och lördagskvällar till 08:00 på morgonen lördagar och söndagar. Man får t ex inte spela hög musik och bör undvika att köra tvättmaskinen, diskmaskinen och att ha högljudda diskussioner under denna tid.
För att skapa en bättre trivsel och gemenskap är en god kommunikation grannar emellan önskvärd. Därför är det alltid trevligare om du i god tid meddelar dina grannar innan du har en fest, hantverkare eller något annat som kan tänkas vara störande. Tänk dock på att det fortfarande finns en gräns och att det inte är okej att låta hur mycket och hur länge som helst, bara för att man har informerat sina grannar.
Det är mycket lyhört i trapphusen. Visa därför extra hänsyn om du kommer/går mitt i natten eller väldigt tidigt på morgonen. Det är dessutom förbjudet att röka i trapphuset.
När du ska använda maskiner som stör ordentligt, tex när du ska bila upp golv eller använda slagborr under längre stunder, bör du i möjligaste mån, planera och meddela dina grannar när detta kommer att ske. Sätt upp lappar i alla husets tre portar och skriv under med namn och adress. Detta för att dina grannar ska ha en möjlighet att kunna välja om de vill vara hemma samt möjliggöra en dialog om det av någon anledning inte skulle passa din granne just denna dag. Det är också lättare att stå ut om man vet när det kommer att upphöra. Renovering är en del av både din och dina grannars underhållsplikt och det oljud det för med sig måste tålas. Större hänsyn bör dock visas under kvällar och helger.
15. Andrahandsupplåtelse
Föreningen har valt att inta en restriktiv inställning till att tillåta medlemmar att upplåta sin lägenhet i andra hand. Styrelsen lämnar endast sitt samtycke om det föreligger beaktansvärda skäl och det samtidigt inte finns någon befogad anledning att vägra samtycke. I de undantagsfall en andrahandsupplåtelse godkänns, begränsas den till viss tid och kan dessutom komma att förenas med villkor. Detta i enlighet med Bostadsrättslagen BRL se 10:10-11
16. Lägenhetsunderhåll/våtrum/fuktskador/stammar/stopp i avlopp/renovering där stamrör är inblandade
a) Bostadsrättsinnehavare ansvarar för underhållet av lägenheten. Du ansvarar för underhåll av lägenhetens inre delar, samt balkong/uteplats och ytterdörr mm. Föreningen svarar för det yttre underhållet. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Läs noga i stadgarna så Du vet vad som gäller!
b) Det är särskilt viktigt att Du håller uppsikt över lägenhetens våtutrymmen! Våra lägenheter byggdes under 60-talet då normerna såg annorlunda ut för våtrummen. T ex finns ingen våtrumsspärr bakom kaklet/tapen om det är original som sitter på din vägg. Styrelsen rekommenderar er som ej åtgärdat sina badrum att försöka göra detta så snart som möjligt för att minimera risken för större skador. Det ingår i Din underhållsplikt. Blir det fuktskador pga det dåliga fuktskiktet, är det Du och ingen annan som får stå för dessa kostnader. Det går varken på föreningens försäkring eller Din hemförsäkring.
Ta gärna kontakt med styrelsen för goda råd. Vi har erfarenheten och vet vilka lagar och regler som gäller.
Paxfläktar i våtutrymmen (i ytterväggen) är absolut förbjudet! Detta drar in fukt och orsakar stora fukt/mögelskador i fasaden/vägg/innervägg, som sedan sprids i resten av lägenheten. I utsuget som redan finns, som ger s k självdrag, kan du dock montera in en fläkt.
d) Gör inga våtrums,- och rörarbeten själv, anlita en fackman, läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
e) Det är inte tillåtet att själv dra in eller utföra elarbeten i lägenheten. Detta för att lagarna måste strikt följas för att undvika tex bränder och olycksfall. Tex är det ej tillåtet att själv installera maskiner med fast anslutning! Det är ej heller tillåtet att dra ut kablar på uteplatser/balkonger, lagen kräver jordfelsbrytare till utomhusinstallationer/våtrum!
f) Dokumentation om vilka material, vilken arbetsmetod samt vem som utfört arbetet av våtrum kommer efterfrågas vid varje lägenhetsbesiktning som styrelsen utför omkring vart tredje år. Finns ej denna dokumentation som styrker att en fackman utfört arbetet vill vi göra dig uppmärksam på att du ej kommer att få ersättning varken från försäkringsbolaget eller föreningen. Därför är det alltså oerhört viktigt att du har en sådan.
g) Det är ABSOLUT FÖRBJUDET att spola ner annat än toapapper i toaletten. Tillåtet: kiss, bajs och TOAPAPPER, inte ens hushållspapper är tillåtet eftersom det inte löser upp sig och därmed orsakar stopp. Använd inte snålspolande toaletter, om Du har en sådan; använd ALLTID "stora knappen"!
Våra stammar är konstruerade så att om det blir stopp orsakat av tex medlemmen på övre planet, så stiger vattnet upp i grannens kök som bor under. Detta medför enorma kostnader och en massa olägenheter för den drabbade. Här går bostadsrättsförsäkringen in och ersätter, men som sagt, det ställer till mycket problem och stora skador hos den det drabbar.
h) Upptäcks stopp/vatten i källarplanet ber vi er vara snabba att kontakta fastighetsskötaren i första hand, styrelsen i andra och Spolentreprenad på tel 0176-14900 i sista hand. OBSERVERA att det är DU som betalar utryckningen av Spolentreprenad (eller annan firma) om det visar sig att det inte föreligger något ansvar för föreningen, de har alltid 24-timmars jour.
i) Samtliga medlemmar i Brf Gärdet rekommenderas att ha en bostadsrättsförsäkring, gärna med bostadsrättstillägg. (Föreningens försäkringsbolag heter Trygg Hansa, du kan själv kontakta dem och se i fall att de har ett bra erbjudande om du tecknar hos dem, eftersom föreningen redan är kund! Vårt org.nr är 714400-2388) Om ej bostadsrättsförsäkring finns och en skada sker kan bostadsrättsinnehavaren komma att ställas som betalningsansvarig, om ekonomiska problem uppstår. Föreningen går inte in och lånar ut pengar eller betalar för en skada som uppstått pga av dåligt underhåll.
j) Behöver det bilas, borras eller liknande som är mycket störande för grannarna, måste lapp sättas upp med de tider då arbetet kommer pågå. Tänk på att inte hålla på för lång tid åt gången och att vid tex bilning störs samtliga boende i huset.
k) Om det ska bilas/ändra rör osv under en badrums/kösrenovering är det viktigt att känna till styrelsens regler. Kontakta därför ALLTID styrelsen INNAN Du gör någonting. Röranalys i Solna har utfört en stamrenovering, sk re-lining, på våra stammar. Om någon gör fel vid anslutning till de rör Röranalys re-linat UTGÅR INGEN GARANTI och lägenhetsinnehavaren tilldöms i detta fall att betala hela den uppkomna kostnaden vid en eventuell skada. Du måste också BYTA GOLVBRUNN och klämring i badrummet vid renovering.
Vi rekommenderar att dörren in till badrummet alltid står på glänt när det inte används, för att hjälpa självdraget att ta ut fukten. Öppna fönstret efter dusch/bad en stund.
KONTAKTA ALLTID styrelsen om Du ska renovera Ditt badrum/hittar fukt/mögel i lägenheten. Du kan få värdefulla råd och tips och kanske en del hjälp.
17. Förändringar i lägenheten
a) Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa byggnationer i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Fråga hellre en gång för mycket... Det finns en flera saker Du får göra utan styrelsens tillåtelse, men hör efter före om VAD Du får göra. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbete. Meddela berörda grannen i god tid innan.
b) Behöver det bilas, borras eller liknande som är mycket störande för grannarna, måste lapp sättas upp med de tider då arbetet kommer pågå. Tänk på att inte hålla på för lång tid åt gången och att vid tex bilning störs samtliga boende i huset.
18. Bilkörning på gårdar, parkeringar mm
a) Inom området får trafik bara förekomma i samband med i,- och urlastning framför bostad, samt till och från parkeringsplats. Parkering är i övrigt ej tillåten inom området. Undantag finns för hantverkare, som dock måste lägga bostadsrättens p-bricka till vänster i framrutan för att undvika parkeringsböter. Hemtjänstpersonal/sjuksköterskor får också parkera på gårdarna (med samma regler som hantverkare med målade bilar, alltså med firmanamn). Behöver du stå på gården vid tex in,-utflytt, kontakta styrelsen i god tid för att få ett ”tillfälligt parkeringstillstånd”! Personer med handikapptillstånd får stå "en längre stund" på gården om tillståndet syns väl i bilens framruta. För samtliga gäller att INTE BLOCKERA för t ex ambulans och andra utryckningsfordon, taxi osv. Stå ALDRIG framför en port.
b) Gästparkeringarna är avsedda endast för föreningens medlemmars gäster. På Östra parkeringen krävs p-bricka (varje lägenhet har 2 st p-brickor, måste en ny införskaffas kostar denna 200 kr, kontakta styrelsen) och gästen får stå skälig tid, med andra ord omkring 7-8dagar. Handikapptillstånd gäller som parkeringstillstånd på båda parkeringarna!
På den Västra parkeringen behövs ingen p-bricka, förutom vardagar kl 07:00-19:00. Inga medlemmar får stå på gästparkeringarna, då bötfälls de. Hör efter med styrelsen om du behöver hyra en p-plats.
c) Observera att du måste ha ett giltigt kontrakt för att få använda en parkeringsplats. Du måste även följa de regler som står i detta. Följs ej dessa kan du med omedelbar verkan förlora rätten till platsen.
19. Nycklar och lås
Till varje lägenhet har man tre (3) nycklar. Behöver man fler måste dessa beställas skriftligen av styrelsen. Uppge nyckelnr, tex LC3. Du får sedan åka till Norrtälje låsservice och där lämna din nyckel för kopiering. Alla kopior som görs, registreras i din lägenhetsförteckning. Detta för att man vid försäljning skall vara säker på att man erhållit samtliga nycklar. Detta av säkerhetsskäl. Fattas en eller flera nycklar måste man bekosta en ny uppsättning nycklar samt låskolv. Lägenhetsnyckeln går till alla källarnedgångar, bastu/dusch, portar, sopstugor samt trädgårdsredskapsrum. Och även till de bommar som skall sättas upp vid varje gård.
POLISLÅS: Har du ett polislås rekommenderar vi dig att lämna en nyckel uppmärkt med lägenhetsnummer till styrelsen. Vi kvitterar den och förvarar i kassaskåp. Det är bra om föreningen har en kopia i fall att något allvarligt inträffar och vi snabbt måste ta oss in i lägenheten. (Vid tex översvämning eller brand) Om vi ej får tag i dig, och styrelsen ej har en nyckel, måste vi göra åverkan på dörren, vilket sedan föreningen ej står för ekonomiskt i efterhand.
20. Om Du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också först måste godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Annars kan köpet gå tillbaka och Du står där med en osåld lägenhet. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
21. Dödsbo/överlåtelse genom gåva mm
Ibland blir det så att ena maken går bort, och att det var han/hon som stod som ägare för bostadsrätten. Eller så ägdes bostadsrätten av båda makarna, och i bägge fallen gäller följande:
Innan styrelsen kan ändra på ägandeförhållandet MÅSTE en bouppteckning inkomma till styrelsen där överlåtelsen till den andra makan alt. arvingen klart framgår. Först därefter kan styrelsen ändra uppgifterna för bostadsrätten. En maka eller bröstarvinge får ALLTID medlemskap efter arv, men vi ser att en förfrågan om medlemskap alltid skall inkomma. Månadsavgiften MÅSTE fortsätta att inbetalas, annars förverkas rätten till lägenheten. Man kan ansöka om att dödsboet betalar ”hyran”, hör efter med förvaltaren.
Vid gåva, måste det framgå tydligt vem man avser att lämna bostadsrätten i gåva till så att styrelsen kan undersöka ett ev godkännande av medlemskap i föreningen. (Namn, adress, personnummer, det måste vara ett fullständigt och komplett gåvobrev, liknade en ”vanlig” överlåtelse vid försäljning för att det ska vara juridiskt riktigt.) Viktigt vid gåva är alltså att man förhör sig på sedvanligt sätt till styrelsen som prövar medlemskapet för den tilltänkta personen. Det är inte alls säkert att han/hon godkänns, så utgå inte från det. Men godkänns den som skall få gåvan, skall ett giltigt överlåtelseavtal och kontrakt omgående lämnas in till styrelsen, som sedan ändrar uppgifterna för bostadsrätten. Du kan inte ge bort lägenheten till exempelvis Dina barn och sedan ”bo kvar” i andra hand, det är inte tillåtet.
22. Frågor, kritik, synpunkter och ansökningar skall lämnas skriftligen till styrelsen så att vi har möjlighet att lämna så korrekta svar som möjligt! Vi kan omöjligt hålla alla fakta i huvudet, och en del frågor kan vara av sådan art att ett styrelsebeslut måste föreligga i ärendet. Det går utmärkt att e-posta: styrelsen@brfgardet.info eller lämna i föreningens svarta brevlåda, vid källaren, vid port 2g.
23. Anvisningar ang. ut,- och tillbyggnationer för uteplatser samt balkonger kan beställas från styrelsen, de kommer ej visas på hemsidan…
24. ANG GÄSTPARKERINAGR OCH BRICKOR:
VÄNLIGEN kontrollera att DU HAR de KORREKTA GÄSTPARKERINGS-BRICKORNA I METALL. Det ska vara silverfärgade i metall, med "Brf Gärdet" i svarta bokstäver. På vissa (som är sk utbytesbrickor pga att originalet är borttappat) står lägenhetsnumret med svart märkpenna (handskrivet) Dessa gäller naturligtvis. ALLA ANDRA brickor eller lappar skall kastas. De gäller inte och medför att era gäster får parkeringsböter! Styrelsen har mycket begränsad möjlighet att ”ta bort” en utfärdad bot. Behöver ni extra p-tillstånd; kontakta vicevärden eller ordföranden. Även fastighetsskötaren kan ordna med detta. Ni får då ett tillfälligt tillstånd. Meddela vid ansökan hur länge ni behöver tillståndet.
Titta ibland på föreningens hemsida för information:
Samt titta på aviernas meddelandetext, det kan stå något viktigt du behöver veta där!
Vi ser gärna att Du anmäler Dig för att få månadsavin hem till e-posten. Skicka ett mejl med intresseanmälan till styrelsens e-post. (Se aktuell info i trapphuset)
Vi hoppas Du ska trivas i vår förening!
Med vänlig hälsning, styrelsen Brf Gärdet