•              Rubriker:

     

     

     

                                   

    Säljer du privat:

     

    Du bör tänka på att kontraktet skall vara korrekt ifyllt, helst med bevittnade underskrifter.

     

    Du som säljare måsteinformera/delge köparen all information ang. vad som gäller i föreningen, stadgar och ordningsregler, p-platser, tvättstugor osv. Säljaren måste även meddela köparen att föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 2.5% av prisbasbeloppet av köparen (tas ut på första aviseringen av månadsavgiften) samt en pantförskrivningsavgift om 1% av basbeloppet.

     

    Lägenhetspärmen samt 2 metall parkeringsbrickor skall lämnas kvar till köparen. Om brickor saknas kostar dessa 200 kr/st att få nya. Man ansöker om nya på kontoret under kontorstid och betalas kontant.

     

    Säljaren skall även hjälpa köparen att ansöka skriftligen om medlemskap. Där skall fullständig nuvarande adress, personnummer och namn och telefonnummer finnas med, samt skall en kopia (eller originalet) av överlåtelsekontraktet bifogas.

     

    Du måste kontakta styrelsen som KÖPARE och dubbelkolla hur många nycklar som finns uttagna till lägenheten. Om du ej får alla dessa nycklar vid överlåtelsen pga att de förkommit, SKALL du ha en ny låskolv samt tre nycklar. Här kan säljaren INTE frånsäga sig ansvaret för detta!

     

    Föreningen tar en UC (kreditkontroll) på köparen, och sedan beslutas om medlemskap. Godkänns inte köparen går köpet tillbaka.

     

    Styrelsen skall informeras i god tid om när inflyttningen skall ske så vi kan ordna med namn på dörr, skriva ut korrekt avi och debitera överlåtelseavgiften. Ibland kan köparen överta parkeringsplats, men i vissa fall måste man ställa sig i kö, detta vill styrelsen ha vetskap om I GOD TID.

     

    OCH glöm inte att skriftligen säga upp din parkering/förråd (en månad innan och detta görs genom att du skriver under ditt kontrakt och lämnar in det, det finns en särskild ruta där man säger upp kontraktet). Du debiteras för ytterligare en månad om objektet ej sagts upp inom utsatt tid.

     

     

     

    ANDRAHANSUTHYRNING

     

    Vill du ansöka om att hyra ut i andra han så skall du skriftligen ansöka till styrelsen. Det ska framgå vilka "synnerliga skäl" du åberopar, hur länge du önskar hyra ut och ditt namn och adressuppgifter. Styrelsen fattar därefter beslut att godkänna eller avslå din ansökan. Styrelsen beslutar även om hur länge du får hyra ut om ansökan godkänns. Det kan bli kortare, och ibland längre, än det du ansökt om.

     

    Om ansökan godkänns behöver styrelsen en kopia av hyresavtalet mellan dig och dina hyresgäster. Du är ensamansvarig som ägare till lägenheten att månadsavgiften betalas in i tid, och för allt vad dina hyresgäster och deras gäster gör inom föreningen. Om de missköter sig är det du som är ansvarig och kan även riskera att få din bostadsrätt förverkad, så var mycket noga med att välja ut vem/vilka som ska tillåtas bo/hyra din bostad... Dina ev. hyresgäster skall både känna till samt följa föreningens stadgar och ordningsregler, och det är du som ordnar så de kan läsa dessa.

     

     

    Överlåtelse av andel i bostadsrätten:

     

    Gåva/arv:

    Om du avser att lämna en del (eller hela) av din andel som gåva till någon krävs följande:

    Ett överlåtelseavtal skall upprättas mellan gåvogivaren och gåvotagaren. Lägenhetsnummer skall tydligt framgå.

    Båda skall underteckna överlåtelseavtalet.

     

    Storleken på andelen skall tydligt framgå, t ex Anna Karlsson 320010-2345, andel 50% och Kalle Jansson 340012-2346, andel 50%. Överlåtelsedatum måste också finnas, samt båda parters fullständiga namn, personnummer, adress och telefonnummer dagtid.

    En ansökan om medlemskap i föreningen måste även bifogas och lämnas till styrelsen tillsammans med överlåtelseavtalet. Överlåtelsen är ej godkänd förrän styrelsen fattat beslut om medlemskap.

     

    Samma regler gäller vid arv (som ovan), med skillnaden att bouppteckningen måste bifogas där det tydligt framgår vem arvstagaren till bostadsrätten är.

     

    Separation:

    Om en av två ägare flyttar och överlåter sin andel till den som bor kvar måste ett överlåtelseavtal upprättas, be tex en mäklare eller banken om juridisk hjälp här så allt blir rätt. I överlåtelseavtalet skall klart framgå vem som flyttar (namn, personnummer) och överlåtelsen skall vara undertecknad av båda parter. Datum för överlåtelsen måste också finnas med, samt hur stor del av bostadsrätten som överlåtits. Lägenhetsnummer måste alltid finnas med på överlåtelsen.

     

     

    Man får vara sambo utan att köpa en andel i bostadsrätten.

     

    En person som bor i lägenheten, genom t ex arv, utan styrelsens kännedom kan bli tvungen att flytta. Styrelsen skall alltid informeras om vem som avser bo i lägenheten och varför, även vid arv. Efter man ärv en lägenhet är det en bra rekommendation att ansöka om medlemskap i föreningen skriftligen och berätta att man ärvt bostaden och avser bo där eller kanske sälja lägenheten. Eventuella parkeringsplatser/förråd upphör att tillhöra avliden person direkt efter det bouppteckningen kommit styrelsen (föreningen) tillhanda.